De ce are nevoie dragostea de dovezi?

Scrisoare de dragoste de la Dr_Love pentru Toti

De ce are nevoie dragostea de dovezi?

* "Fara dovezi, nu exista iubire!": prejudecata sau adevar? De ce avem sentimentul ca suntem in criza de mangaieri? Un specialist in probleme de suflet incearca sa lamureasca aceste intrebari *
Dr. Love:
-Cat de importante sunt dovezile de iubire intr-un cuplu?
-Foarte importante. Ele manifesta iubirea, o activeaza asemenea unui carburant, creeaza o admosfera benefica, de incredere reciproca, extrem de importanta pentru ca sentimentele sa se poata manifesta in plenitudinea lor. Pentru ca o relatie sa dureze, este vital ca partenerul sa stie ca e iubit. Dovezile de dragoste intensifica o relatie, o fac sa arda, indiferent de natura gesturilorde afectiune: mangaieri, declaratii, atentii... Sprijinul sufletesc si increderea sunt fundamentale intr-o relatie.
-Poate functiona un cuplu si fara dovezi de iubire?
-Nu. Iar daca totusi functioneaza, este vorba de un cuplu sudat pe alte interese decat dragostea: interese materiale, o reputatie care trebuie aparata, o relatie in care fiecare din parteneri traieste o viata dubla, dar raman impreuna datorita copiilor etc. E clar ca intr-o asemenea "asociere", sentimentele nu conteaza. Dar acolo unde ele exista, trebuie sa fie neaparat si dovezi. Oamenii care nu au curaj sa-si recunoasca sentimentele sau sa-si exprime sentimentele au probleme psihice grave, care se acutizeaza cu timpul. Nu doar ei sunt nefericiti, ci si cei alaturi de care traiesc. Este adevarat ca dupa un numar de ani, in unele cupluri, dovezile de dragoste nu mai sunt asa de romantice ca la inceput, dar partenerii stabilesc alte ritualuri de tandrete si afectiune, pentru a-si comunica dragostea. Gesturi marunte, cotidiene, care semnalizeaza ca focul mai arde, desi valvataile s-au mai potolit.
-Exista cupluri in care numai unul din parteneri isi manifesta dragostea prin dovezi. O asemenea relatie inegala poare dura?
-Persoana care isi exprima constant sentimentele, fara a primi un raspuns, dupa un timp mai scurt sau mai lung, va avea senzatia ca investeste in gol, cu toate ca lipsa unor dovezi "simtite" nu inseamna ca celalalt partenersi-a pierdut motivatia vietii de cuplu. Exista persoane cu firi mai reci, rezervate, pentru care manifestarea iubirii reprezinta un handicap, dar asta nu inseamna ca sunt lipsite de afectiune. Din pacate, un cuplu cu asemenea inegalitati de exprimare nu va functiona niciodata la maximum, insatisfactia celui care asteapta un raspuns care intarzie sa apara transformandu-se, adesea, in depresie. Nu o depresie de mers la doctor cu ea, dar una destul de accentuata, pentru a impinge viata de cuplu intr-o zona de umbra. Intarzierea in exces, lipsa dovezilor de iubire de care unii oameni au absoluta nevoie se transforma intr-o asteptare chinuitoare, care duce adeseori la rupturi. Mai exista, insa, o problema: toata lumea, noi, toti, avem tendinta sa asteptam de la partenerii nostri de viata mai multe dovezi de iubire decat suntem noi insine capabili sa oferim. Studii noi, realizate pe aceasta tema in Occident, dovedesc ca fiecare membru al unui cuplu asteapta de la tovarasul sau mai multa afectiune, intelegere, sinceritate si pretuire decat este el capabil sa dea.
-Dovezile de iubire se perimeaza?
-Niciodata, cata vreme sunt animate de un sentiment real. Chiar si telefonul cotidian, pe care il primesti la birou sau acasa, iti face bine. Simpla intrebare "ce faci?" e o dovada ca cineva se gandeste la tine, in ciuda tumultului zilei si a stresului. Exista un alt pericol pentru afectiune: exprimarea ei in exces, "zahariseala", coplesirea celui de langa tinecu un sentimentalism exacerbat. Dovezile de iubire trebuie sa fie ca sarea in bucate: fara ea, esti asemenea unui bolnav supus la regim, cu prea multa sare, te imbolnavesti.
-Sunt femeile mai dornice de dovezi de iubire decat barbatii?
-In privinta asta, nu exista deosebiri. Asteptarile in cadru unei relatii de dragoste sunt egale. Poate doar manifestarea afectiunii sa fie ceva mai romantica la femei. Dar e doar o parere.
-Cat de importanta propozitia: "Te iubesc"?
-Foarte importanta. Pentru ca sintetizeaza, in doar doua cuvinte, toate dovezile de iubire, toate gesturile prin care poate fi exprimat acest sentiment. Cand "te iubesc" exprima o realitate (si asta se simte imediat), el este un reper extraordinar de identificare sentimentala. Te recunosti in iubirea pe care o traiesti, devii atent la sentimentele celui de langa tine. La fel ca si in viata, identificarea sentimentala este datatoare de energie si bucurie. Un "te iubesc" spus din suflet are, adesea, efecte explozive. E incredibil ce puteri uriase ne confera un sentiment de dragoste impartasit. Si psihic, si fizic, functionam la parametri de exceptie.
-Cine se descurca mai bine cu "te iubesc"? Femeile sau barbatii?
-In mod surprinzator, testele efectuate pe aceasta problema dovedesc ca barbatii sunt mai dispusi ca femeile sa rosteasca aceste cuvinte. Poate din cauza ca reprezinta un angajament cu o doza mare de provocare. Femeile nu sunt pregatite sa "joace" la fel de tare ca barbatii. Ele au nevoie de timp.
-De ce le este asa de greu unor oameni sa rosteasca aceste cuvinte?
-Pentru ca nu sunt siguri ca cei carora le sunt adresate vor raspunde la fel. Intr-un fel, "te iubesc" reprezinta un risc. O oferta care, daca nu este acceptata imediat, seamna cu o infrangere. Te simti refuzat, nedorit, desi nu este totdeauna adevarat. Momentele de tensiune sentimentala nu se produc in acelasi timp. Fiecare din noi avem momente de varf si altele de cadere. Daca suntem "in vale", atunci cand survine declaratia de iubire, un raspuns ar fi fals. nu va grabiti, deci, nu rostiti aceste cuvinte si, mai ales, nu le transformati intr-o formalitate. Exista nenumarate momente in viata de cuplu cand afectiunea ambilor parteneri atinge nivelul optim de a rosti, in acelas timp, "te iubesc". Viata sentimentala are meandre foarte greu de ghicit dinafara. Un cantar de farmacie ar fi rudimentar pentru ea.
-Telenovelele si filmele de dragoste difuzate non-stop la televizor au vreo influenta asupra dovezilor de iubire?
-Cu siguranta, si anume - o influenta inhibanta. Cand auzi "te iubesc" spus pe banda rulanta (cum se intampla in serialele americane, cand cuvintele sunt rostite de personaje care abia se cunosc), chintesenta iubirii se transforma in banalitate, isi pierde puterea. Din fericire, iubirea adevarata este negativul unei telenovele. Este orice, in afara de surogat.


DACA INTREBARILE VI SE PAR INCITANTE ASTEPT OPINILE SI RASPUNSURILE VOASTRE LA INTREBARI. PUTETI TRIMITE RASPUNSURILE VOASTRE LA ADRESA DE E-MAIL : wally_gopo@yahoo.com sau dr_love_wally@yahoo.com CELE MAI BUNE RASPUNSURI VOR FI PREMIATE.

P.S: Daca credeti ca puteti ajuta pe alti cu aceste raspunsuri, nu ezitati, trimiteti-le si la alti.


Alte scrisori de dragoste:Love, romance and relationship quotes for your soul

 • 'Love is an act of endless forgiveness, a tender look which becomes a habit.'
  ~ Peter Ustinov
 • 'Love can be understood only from the inside, as a language can be understood only someone who speaks it, as a world can be understood only someone who lives in it.'
  ~ Robert C Solomon
 • 'Love is the only sane and satisfactory answer to the problem of human existence.'
  ~ Erich Fromm

Cautare in articole

Cele mai recente articole

a doua casatorie

Întrebări pe care să ți le pui înainte de a te recăsători

Fie că ai ieșit recent dintr-o relație care nu funcționa sau ai avut de suferit de pe urma unei turnuri tragice care te-a dus în postura de văduvă, decizia de …

Citeste mai departe ›
compatibilitate intelectuala

Semne că sunteți compatibili din punct de vedere intelectual

Iubirea este esențială într-o relație dar nu e singurul lucru care contează pe termen lung. Pentru a putea supraviețui împreună într-o stare de echilibru e nevoie de multe alte lucruri, …

Citeste mai departe ›
relatii fericite

Cuplurile de succes împărtășesc câteva valori esențiale

Cuplurile de succes reușesc să rămână împreună pe termen lung și foarte lung nu doar pentru că se iubesc. Iubirea este importantă însă nu este nicidecum singurul factor care poate …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

 • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
 • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri