Relatii
Fiecare persoana care se afla intr-o relatie stabila, are cu siguranta si multe lucruri de care sa se bucure dar si cateva lucruri pe care si le-ar dori sa le schimbe in viata de cuplu sau la partener. Problema apare atunci cand aceste schimbari sunt sugerate sau chiar cerute cu insistenta. De cele mai multe ori raspunsurile nu sunt cele pe care le-am dori si acesta este un lucru normal in cazul in care nu stii cum sa soliciti aceste schimbari.
Chiar daca nu ai niciun fel de control asupra partenerului tau, asta nu inseamna pe de alta parte ca nu poti sa ii ceri anumite schimbari de atitudine, de comportament sau de obiceiuri, schimbari pe care si el sa le puna in aplicare imediat. Cheia succesului se afla in felul in care comunici si mai ales felul in care pornesti o conversatie. Daca o faci pe un ton sarcastic, ironic sau cicalitor, cu siguranta nu vei obtine nimic.
Sa presupunem ca ti-ai dori ca si partenerul tau de viata sa spele vasele din cand in cand pentru ca in prezent nu o face niciodata desi uneori ar avea timp suficient pentru acest lucru. Cum procedezi? Ei bine, in loc sa il cicalesti sau sa il acuzi ca nu te ajuta niciodata, ii poti spune frumos ca ai avut o zi plina, ca esti foarte obosita si ca il rogi sa te ajute cu spalatul vaselor, pentru a nu le lasa sa se adune de pe o zi pe alta in bucatarie.
Procedand in felul explicat mai sus, nu te comporti ca si cum ai incerca sa iti controlezi partenerul. Iti asumi in schimb responsabilitatea de a comunica cu el in mod corect, de a-ti comunica nevoile imediate si a-l implica si pe el in decizie. Ce se intampla daca nu te ajuta? Ce faci in cazul in care desi ii adresezi aceasta problema de nenumarate ori pare ca nici nu te aude? Ei bine, va trebui sa incerci sa discuti din nou cu el, de aceasta data mai serios. Nu folosi insa pronumele la persoana a doua pentru ca suna ca niste acuze. Incepe propozitiile la persoana intai si continua pe un ton calm. „As vrea sa discut cu tine despre ceva. Ai un minut liber sa ma asculti?” Odata ce ai primit raspunsul sau, poti continua pe acelasi ton sa ii explici ca esti epuizata, ca in ultimele zile te-ai ocupat singura de toate sarcinile gospodaresti si ca acum, ai avea nevoie si de ajutorul sau.
Cea mai mare diferenta intre cele doua moduri de comunicare, cel prezentat mai sus si versiunea cicalitoare si acuzativa sta in felul in care comunici. Daca o faci in felul exemplificat in acest articol vei fi mai eficienta, comunicandu-i partenerului nevoile tale intr-un mod direct fara a crea iritare sau a-l obliga sa intre intr-o stare defensiva.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›