Sfaturi juridice

Cum reglemeneteaza Noul Cod Civil viata amoroasa a romanilor

Noul Cod Civil ofera un set nou de reguli si reglementari, care poate afecta viata personala a multor romani.

Definita ca “promisiunea reciproca de a incheia casatoria”, logodna este reglementata mai strict in noul Cod Civil. Logodna ofera noi drepturi dupa o perioada de timp cuplurilor care locuiesc impreuna, asemanatoare cu drepturile cuplurilor casatorite. Astfel, bunurile obtinute in perioada in care au locuit impreuna vor putea fi impartite de logodnici prin partaj.

Ruperea logodnei devine o problema care poate costa scump partenerul care isi doreste libertatea. In noua legislatie, desfacerea logodnei “in mod abuziv” este insotita de dreptul la despagubiri pentru persoana parasita.

Despagubirile platite de partenerul care renunta la angajament vor fi insa acordate numai pentru a compensa cheltuieli deja facute si cheltuieli contractate in vederea casatoriei de catre celalalt partener.

Contractele prenuptiale sosesc in sfarsit in legislatia civila din Romania, sub forma de “conventii matrimoniale”. Acestea vor oferi toate instrumentele necesare pentru protejarea bunurilor personale in cazul unei despartiri. Acordurile civile vor putea fi modificate si in timpul casatoriei, insa doar dupa in an de la data cununiei civile.

Conventiile matrimoniale vor fi incheiate de notari publici si vor putea fi folosite pentru protejarea bunurilor personale de partaj, dar si pentru reglementarea impartirii bunurilor in cazul decesului unui sot. Astfel, unele bunuri pot fi excluse de la partajul mostenirii la moartea unui sot, fiind preluate de celalalt fara sa fie supuse platii unor taxe sau impozite suplimentare.

Cele mai importante modificari in Codul Civil vizeaza insa divortul si consecintele lui, de la plati compensatorii pana la pensie de intretinere.

Atunci cand casnicia este desfacuta din “culpa exclusiva” a unuia dintre soti, partenerul “nevinovat” poate cere despagubiri in instanta. Printre motivele divortului din culpa exclusiva se numara indifelitatea, violenta, consumul in exces de bauturi alcoolice si parasirea domiciliului.

In cazul casatoriilor mai lungi de 20 de ani, la divortul oricare dintre parteneri poate cere plati compensatorii, pentru prejudiciul suferit. Sotul care cere plati compensatorii poate insa cere si pensie de intretinere.

Judecatorii vor tine cont de resursele financiare ale celui care o solicita, dar si de mijloacele celuilalt in momentul divortului atunci cand vor lua decizia de a oferi despagubiri sau penie de intretinere.

Despagubirile in caz de divort pot lua forma platilor in bani, renta viagera sau uzufructul asupra unor bunuri mobile si imobile ale sotului care poarta “culpa exclusiva” pentru incheierea casniciei.

Av. Coltuc Marius

Scris de admin

Comments are closed.

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

  • 'No man is truly married
    until he understands
    every word his wife is NOT saying.'
    ~ Unknown
  • 'The greatest thing you'll ever learn
    Is to love and be loved in return.'
    ~ From 'Unforgettable with Love' Natalie Cole
  • 'Love is the great miracle cure. Loving ourselves works miracles in our lives.'
    ~ Louise Hay

Cautare in articole

Cele mai recente articole

relatie fericita

Metode simple de a păstra scânteia aprinsă

Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …

Citeste mai departe ›
probleme comunicare

Relație cu probleme? Semnale de alarmă de urmărit

Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …

Citeste mai departe ›
relatii toxice

Metode prin care te poți pierde pe tine însuți în relație

E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

  • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
  • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri