Sfaturi juridice

Actiune în stabilirea filiatiei fata de tata (paternitatii)

Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau.

Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei.

În mod corelativ, copilul poate fi:
-din casatorie – copilul nascut în timpul casatoriei, are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut în timpul casatoriei lovite de nulitate absoluta sau relativa este considerat din casatorie. Tot astfel, copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput în timpul casatoriei si nasterea a avut loc înainte ca mama sa fi intrat într-o noua casatorie.
-din afara casatoriei – conceput si nascut în afara casatoriei.

Prezumtia de paternitate

Instrumentul juridic cu ajutorul caruia se stabileste paternitatea din casatorie îl reprezinta prezumtia de paternitate. Pentru a functiona aceasta prezumtie trebuie sa se stabileasca filiatia fata de mama si casatoria acesteia la data nasterii sau conceptiei copilului. Prin urmare, la temelia prezumtiei de paternitate sta faptul nasterii sau al conceperii copilului în timpul casatoriei. Prezumtia de paternitate opereaza în favoarea copilului din casatorie. Mentiunile din certificatul de nastere al copilului nu influenteaza în vreun fel prezumtia de paternitate, aceasta actionând independent.

Reiese ca perioada cuprinsa între a 300-a zi si a 180-a zi dinaintea nasterii copilului constituie timpul legal al conceptiei. Din aceasta dispozitie legala se instituie o prezumtie absoluta cu privire la acest termen, în sensul ca nu se poate dovedi ca durata gestatiei a fost mai mica de 180 de zile sau mai mare de 300 de zile.

Prezumtia de paternitate este o prezumtie relativa ceea ce înseamna ca poate fi combatuta prin proba contrara. Actiunea prin intermediul careia poate fi rasturnata aceasta prezumtie poarta denumirea de actiune în tagaduirea paternitatii din casatorie. Paternitatea poate fi tagaduita daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.

Din faptul ca actiunea în tagaduirea paternitatii poate fi pornita numai de sot rezulta caracterul srict personal al acesteia. Nici mostenitorii tatalui nu au capacitatea de a introduce actiunea, însa ei o pot continua pe cea introdusa de acesta.

Actiunea în tagaduirea paternitatii se introduce împotriva copilului. De regula, copilul este minor astfel încât el va fi reprezentat la proces de mama sa.

În anumite situatii exceptionale, copilul, în vârsta de pâna la 14 ani, va fi reprezentat la proces de un tutore. Astfel de situatii apar atunci când mama copilului este lipsita de capacitate de exercitiu sau este decedata.
Dupa împlinirea vârstei de 14 ani, minorul poate participa personal la proces. În cazul în care minorul-parat decedeaza în timpul procesului, actiunea va fi continuata împotriva reprezentantului sau legal sau a unui tutore ad-hoc.
Model actiune

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnata ……………… (numele si prenumele) reprezentantului legal al reclamantei) domiciliata în localitatea ……………., judetul …………., str. ………….., nr. ……, etajul …… ,apart. ……, în calitate de reprezentanta legala a fiului meu minor…………………, chem în judecata si personal la interogatoriu pe ……………….. (numele si prenumele paratului), domiciliat în localitatea ……………., judetul ……………, str. ……………., nr. ……., etajul ……., apart. …….., pentru ca prin hotarârea ce veti pronunta sa stabiliti ca sus-numitul minor este copilul din afara casatoriei al paratului si sa-l obligati pe acesta din urma sa-mi plateasca cheltuieli de judecata si onorariu de avocat. Va rog, de asemenea, sa dispuneti comunicarea hotarârii de admitere a prezentei actiuni la Serviciul de stare civila al ……………….. pentru a opera mentiunea stabilirii filiatiei în actul de nastere.

Motivele actiunii sunt urmatoarele:

În fapt, paratul a convietuit cu mine cu începere de la ………….si pâna la ………… Din aceste relatii s-a nascut la data de………….. copilul nostru ……………………. a carui nastere a fost înregistrata în registrul Serviciului de stare civila de pe lânga Consiliul Local al ………………… sub nr……………. din ………………. În actul de nastere întocmit cu aceasta ocazie, s-a trecut numele meu ca mama, iar în ceea ce priveste tatal s-a trecut mentiunea necunoscut. De la nasterea copilului si pâna la data la care paratul a încetat sa convietuiasca cu mine, acesta din urma s-a comportat/ nu s-a comportat ………/ ca tata al copilului, îngrijindu-se de cresterea si întretinerea lui si oferindu-i mijloacele necesare în acest scop.

Dat fiind ca perioada de concepere a copilului coincide cu perioada de convietuire a paratului cu mine si tinând seama de faptul ca paratul s-a comportat timp de ani ca tata al copilului meu, sunt întrunite conditiile necesare pentru stabilirea paternitatii. În ceea ce priveste termenul de introducere a acestei cereri, mentionez ca ea este facuta înauntrul timpului de un an de la data la care paratul a încetat sa mai convietuiasca cu mine si sa mai întretina pe copil.

În drept, îmi întemeiez actiunea pe dispozitiile art. 56, art. 59 si art. 60 din Codul familiei.

Înteleg sa ma folosesc de interogatoriul paratului – care urmeaza a fi citat cu aceasta mentiune – de proba cu acte, si anume de certificatul constatator al nasterii fiului meu si de scrisorile paratului prin care recunoaste paternitatea copilului, precum si de dovada cu martori pentru care propun pe:

1. ………………………………… (numele si prenumele martorului), din localitatea …………, judetul …………, str………………. nr. ….., etajul ……, apart. …….;

2. ………………………………., din localitatea…………., judetul ………, str. …………….., nr. ……,etajul ……, apart. …….;

3. …………………, din localitatea ………….., judetul………, str. ……………, nr. ……, etajul ……., apart.
……..

Depun prezenta cerere, precum si copii de pe actul de care înteleg sa ma servesc, în dublu exemplar, dintre care unul pentru instanta si altul pentru a fi comunicat paratului.

 

Semnatura reclamantei,

………………….

 

DOMNULUI PRESEDINTE AL ………………………..

 

Av.COLTUC MARIUS

Scris de Casa de avocatura Coltuc

Comments are closed.

Sfaturi juridice

Drepturile femeilor în noul Cod Civil

Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Ghid practic pentru divort

Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Indemnizatia de întretinere dupa divort

În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Legislatie divort si divortul prin acord

Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …

Citeste mai departe ›
Sfaturi juridice

Procedura de divort international

Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

 • 'No man is truly married
  until he understands
  every word his wife is NOT saying.'
  ~ Unknown
 • 'What lies behind us, and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us.'
  ~ Ralph Waldo Emerson
 • 'To love and be loved is to feel the sun from both sides.'
  ~ David Viscott

Cautare in articole

Cele mai recente articole

sfaturi intalniri si relatii

Lucruri care indică că nu ești pregătită pentru o relație

Atunci când ești singură și îți dorești să ieși din nou la întâlniri pentru a-ți căuta perechea potrivită, trebuie să te asiguri că ești și pregătită pentru a face acest …

Citeste mai departe ›
casnicie fericita

Lucruri care îți pot indica că ai un mariaj sănătos

O relație și mai cu seamă o căsnicie, are nevoie de multe lucruri pentru a supraviețui pe termen lung. E nevoie și de multă muncă pentru a menține relația pe …

Citeste mai departe ›
relatia nepotrivita

Dacă răspunzi nu la întrebările de mai jos, relația ta are probleme

Nu e ușor să evaluezi o relație care se află la început de drum, încă în stadiul de căutări, de pasiuni puternice, de orbire totală cauzată de emoțiile care preiau …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

 • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
 • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri