Relatii

Diferențele dintre relațiile funcționale și cele disfuncționale

relatie disfunctionala

De cele mai multe ori, poți reduce relațiile astfel încât să le încadrezi în două mari categorii: funcționale, respectiv disfuncționale. Care sunt cele mai importante diferențe dintre acestea?

Stabilitate

O relație funcțională este una cât se poate de stabilă, atât în ceea ce privește stările emoționale ale celor doi parteneri cât și în ceea ce privește comunicarea și rezolvarea problemelor sau a conflictelor.

O relație disfuncțională pe de altă parte e marcată de incertitudine și de alternări haotice ale momentelor bune cu cele rele.

Longevitate

O relație funcțională este marcată de longevitate. O longevitate dată de traiul echilibrat în comun, de timpul în care cei doi parteneri evoluează și se bucură de viață împreună.

O relație disfuncțională, este pe de altă parte într-un flux continuu. Cei doi parteneri nu sunt niciodată sincronizați unul cu celălalt, pe aceeași lungime de undă. Se împacă și se despart regulat.

Respect

O relație nu poate fi funcțională fără respect reciproc. De altfel, respectul este unul dintre pilonii de bază ai unei astfel de relații.

În relațiile disfuncționale nu doar că nu există acest respect dar, unul dintre parteneri, va încerca întotdeauna să îl domine pe celălalt și să își afirme puterea asupra sa.

Intimitate

În relațiile funcționale, există întotdeauna intimitate și afecțiune. Iar, afecțiunea, nu este niciodată oferită ca și recompensă pentru un anumit comportament.

În relațiile disfuncționale, lipsește intimitatea și încrederea de a fi în intimitate alături de partener, lipsind de asemenea și afecțiunea, cel puțin din partea unuia dintre cei doi parteneri, cel care se vrea a fi dominant.

Susținere reciprocă

Relații stabile și echilibrate sunt formate întotdeauna din oameni care știu cum să se susțină unul pe celălalt, să se ajute la nevoie și mai mult, o fac pentru că așa simt că trebuie să o facă și nu neapărat dintr-un simț al datoriei.

În relațiile disfuncționale, unul dintre cei doi parteneri joacă rolul celui abuziv, manipulativ, cel care încearcă mereu să îl subjuge sau să îl determine să se schimbe pe celălalt, împiedicându-l să fie așa cum este el, să se dezvolte personal, să își urmeze propriile vise și pasiuni.

Deschidere

O relație funcțională este compusă din doi oameni care sunt absolut deschiși și sinceri unul cu celălalt, unul față de altul. Deschiderea și sinceritatea pregătesc terenul pentru o comunicare eficientă. Una care să rezolve rapid conflictele și care să conducă la găsirea de soluții pentru problemele care apar pe parcurs.

Relațiile disfuncționale, pe de altă parte, sunt lipsite de aceste atribute de bază. Cei doi parteneri, sau doar unul dintre ei, continuă să joace mereu un rol, purtând o mască care ascunde adevărul.

Scris de Caesar

Comments are closed.

Relatii

Semne clare că sunteți cu adevărat parteneri, nu doar iubiți

E foarte ușor să treci de la o aventură, de la o relație incipientă la un parteneriat cu adevărat echilibrat și pozitiv atât pentru tine cât și pentru partener atunci …

Citeste mai departe ›
Relatii

E ceva serios sau doar o aventură?

Uneori, e foarte greu, la început de relație, să îți dai seama exact cu cine te întâlnești, cine e cu adevărat cel care tocmai ce a intrat în viața ta, …

Citeste mai departe ›
Relatii

Trucuri simple pentru o comunicare eficientă

Comunicare. Da. Probabil cel mai important lucru dintr-o relație de lungă durată. Comunicare eficientă. Echilibrată. Directă. Sinceră. De felul în care comunici cu partenerul contează viitorul relației pe care o …

Citeste mai departe ›
Relatii

E despărțit dar nu divorțat? Șanse sunt, să nu fie pregătit

De cele mai multe ori, cei care s-au separat dar încă nu au divorțat, nu sunt încă cu adevărat pregătiți pentru relații noi. Sunt în continuare conectați la trecut, iar …

Citeste mai departe ›
Relatii

Dacă răspunzi nu la întrebările de mai jos, relația ta are probleme

Nu e ușor să evaluezi o relație care se află la început de drum, încă în stadiul de căutări, de pasiuni puternice, de orbire totală cauzată de emoțiile care preiau …

Citeste mai departe ›

Love, romance and relationship quotes for your soul

 • 'Love is an act of endless forgiveness, a tender look which becomes a habit.'
  ~ Peter Ustinov
 • 'Other men said they have seen angels,
  But I have seen thee
  And thou art enough.'
  ~ G. Moore
 • 'Love is not weakness. It is strong. Only the sacrament of marriage can contain it.'
  ~ Boris Pasternak

Cautare in articole

Cele mai recente articole

parteneri adevarati

Semne clare că sunteți cu adevărat parteneri, nu doar iubiți

E foarte ușor să treci de la o aventură, de la o relație incipientă la un parteneriat cu adevărat echilibrat și pozitiv atât pentru tine cât și pentru partener atunci …

Citeste mai departe ›
intentia de casatorie

Cum se comportă un partener care se gândește la căsătorie?

Sau, care cel puțin nu fuge de ea…   Ei bine, am ajuns și aici. Ești într-o relație deja de lungă durată, pare una cât se poate de serioasă. Și, …

Citeste mai departe ›
relatie disfunctionala

Diferențele dintre relațiile funcționale și cele disfuncționale

De cele mai multe ori, poți reduce relațiile astfel încât să le încadrezi în două mari categorii: funcționale, respectiv disfuncționale. Care sunt cele mai importante diferențe dintre acestea? Stabilitate O …

Citeste mai departe ›

Din dragoste - Caricaturi

  Sursa: www.caricaturisai.ro


Mesaje de dragoste

 • De-a lungul timpului, am construit o colectie impresionanta de mesaje de dragoste. Te invitam sa adaugi si tu mesajul tau de dragoste favorit.
 • Vrei mai multe mesaje de iubire? Citeste colectia de mesaje de iubire.

Parteneri