Relatii
1.Asculta. De cele mai multe ori, atunci cand intalnim pe cineva nou, incercam sa umplem momentele de tacere cu discursuri despre noi insine. Cel mai bine insa, daca iti doresti sa poti comunica cu cineva, este sa il asculti cat mai mult si sa vorbesti cat mai putin despre tine. Evident, unul din voi va trebui sa initieze conversatia dar cu cat sunteti mai dispusi sa va ascultati unul pe celelalt mai mult si sa vorbiti despre voi mai putin, cu atat veti fi mai putin stresati in ceea ce priveste discutia in sine care va decurge normal, natural, fara mai putin placutele momente de tacere.
2. Foloseste detectorii nonverbali. Una dintre cele mai bune cai de a purta o discutie cu o persoana pe care abia ce ai cunoscut-o sau pe care o cunosti vag, este sa fii mereu atenta la limbajul trupului. Vei sti astfel cand discutia o ia pe o directie mai putin placuta, cand discutia este una dezinvolta si placuta, cand sa vorbesti si cand sa asculti.
3. Evita judecatile premature. E important de asemenea ca intr-o discutie sa eviti pe cat posibil prejudecatile. Cu totii suferim de tentatia de a ne grabi cu concluziile, bazandu-ne pe informatii sau semne superficiale si care nu au nimic in legatura cu realitatea. Daca iti doresti o discutie constructiva si pozitiva, e important sa stii nu numai cum sa iti asculti interlocutorul ci si cat timp. Cu alte cuvinte, sa stii sa intervii doar atunci cand a incheiat ideea si nicidecum inainte.
4. Nu presupune ca toata lumea va fi de acord cu tine. Expertii in comunicare ne atrag atentia asupra unei mari greseli pe care majoritatea dintre noi o facem, de cele mai multe ori involuntar, atunci cand ne angajam in comunicare: Presupunem din start ca interlocutorul ne este oarecum asemanator, ca daca l-am intalnit intr-un oarecare context sau cerc de prieteni, automat avem si puncte comune care sa ne permita puncte de vedere apropiate. Dezbaterile insa pot fi discutii cat se poate de constructive si, cu cat mai diferite sunt parerile, cu atat mai interesanta poate fi discutia. Asta inseamna insa ca nu trebuie sa presupui niciodata ca partenerul are aceeasi parere cu tine si ca adevarul se afla doar in barca ta.
5. Incearca sa inveti ceva din fiecare noua interactiune. O persoana pe care nu ai mai intalnit-o pana acum, cu siguranta are de oferit informatii noi, a studiat sau a calatorit prin locuri inedite, daca e strain de orasul sau de tara ta, cu atat mai mult. Se va deschide insa doar daca iti arati interesul si, oferindu-i sansa de a vorbi, ai si tu posibilitatea de a invata lucruri noi. Sunt informatii care te vor ajuta mai tarziu in dezvoltarea capacitatilor tale de comunicare ceea ce niciodata nu poate fi un lucru rau.
6. Fii la current cu stirile. Cea mai buna cale de a nu ramane niciodata in pana de subiecte de discutie cu o persoana pe care tocmai ai intalnit-o, este sa fii mereu la curent cu stirile, sociale, politice, locale etc. Sa stii care e ultimul hit in topul muzical sau cel mai recent film de succes de la cinema e un punct de plecare pentru orice discutie.
Scris de Caesar
Nu e ușor să evaluezi o relație care se află la început de drum, încă în stadiul de căutări, de pasiuni puternice, de orbire totală cauzată de emoțiile care preiau …
Citeste mai departe ›Viața de cuplu nu e niciodată ca în povești. Sunt o mulțime de probleme pe care trebuie să le rezolvi împreună cu partenerul și o mulțime de ocazii în care …
Citeste mai departe ›Relațiile sunt ca un joc de cărți. Nu știi niciodată ce îți va aloca soarta sau șansa, îți poți dori mult și să primești aproape nimic sau, dimpotrivă, să fii …
Citeste mai departe ›Hipersensibilitatea emoțională poate fi o problemă care dacă nu e adresată ca atare, poate produce dezechilibre în relație. Sunt fel și fel de moduri în care poți să tratezi cu …
Citeste mai departe ›Dragostea e complicată și la fel sunt și căile ei. E greu să îți găsești relativ repede persoana potrivită și puțini au norocul de a nu suferi de câteva ori …
Citeste mai departe ›Relațiile de lungă durată nu sunt neapărat și fericite. Mulți oameni rămân împreună doar pentru că se tem de singurătate sau pentru că se tem de reacția celor din jur. …
Citeste mai departe ›